söt hamster

Hamster

Hamstern är ett nattdjur så var beredd på att den kommer att låta på nätterna. Den kan också bli lite sur om den blir väckt på dagen. Men den som passar på att ta upp den under sin vakna tid och hanterar den varsamt kommer snart att ha en tam och mysig lite vän.

Olika raser

Den som vill ha en hamster som husdjur har flera olika raser att välja mellan. Det finns till exempel guldhamster, kinesisk dvärghamster och rysk vintervit dvärghamster.

hamsterFöda

Hamstern är en så kallad allätare och behöver en varierad kost för att må bra. För att vara säker på att den får det den behöver är det enklast att köpa färdiga pellets. Gnagarblandning eller andra fröblandningar passar inte för en hamster.

Det är också bra att komplettera med frukt och grönsaker och den som vill han låta hamstern få smaka lite av ris, pasta och magert kött. Men det är viktigt att den inte får i sig för mycket fett, socker eller salt. Se upp bara för den matglada hamstern kan lätt bli för överviktig.

Buren

En hamster vill helst vara ensam och gillar inte sällskap. Det kan gå så illa att de biter ihjäl varandra. Däremot så vill den gärna ha en stor bur eftersom den gillar att röra på sig och en botten inredd med till exempel sågspån som är mjukt och som den kan gräva i. Däremot får du inte lägga tidningspapper i botten då trycksvärtan är för stark för det lilla djuret.

Inred buren ett bo med lite rivet hushållspapper där den kan sova och en låda där den kan kissa och bajsa. Eftersom hamstern är ett mycket renligt djur behöver buren städas 1-2 gånger i veckan. Passa på att möblera om lite samtidigt så att hamstern får lite nytt att upptäcka.

Motion

Hamstern behöver också rejält med motion så det kan vara bra att inreda buren med stegar, broar och hyllor. Den tycker också att det är roligt att klättra i rör eller utforska ett hjul som den kan springa i. Se bara till att det inte finns risk för att den fastnar och gör sig illa. Ett tips är också att smörja hjulet med lite matolja så att det inte gnisslar när hamstern springer på natten.

Om hamstern bli sjuk

Vanliga sjukdomar hos en hamster kan vara diarré, snuva, lunginflammation eller olika hormonsjukdomar. Det är inte heller helt ovanligt att de gör illa ett ben eller sina kindpåsar.

Det är inte alltid så lätt att se om en hamster är sjuk för den döljer det väl. Det gör den för att skydda sig då de i naturen är ett mycket litet djur som har många fienden. Så titta efter tecken på om den äter dåligt, luktar illa eller är kladdig i ögonen. En hamster blir oftast någonstans mellan 2–3 år.