Kanin

Kanin

Kaniner är ett socialt och vänligt husdjur som gärna vill ha en kompis. De blir oftast väldigt tama och är relativt lätthanterliga. Ett husdjur som passar hela familjen. Den kan bli mellan 7–9 år men det har hänt att det kunnat bli ända upp till 15 år gamla.

Föda

Kaninen är ett betande djur. Det betyder att den äter gräs, ogräs, blad och annat som den når upp till. Därför kan man ge den grönsaker, hö och grenar som påminner om det som finns i naturen. Sommartid kan man plocka maskrosblad och annat som finns i naturen.

Undvik nötter och frön, godis och frukostflingor eller andra söta livsmedel. Ge den istället morot, frukt (även torkad) eller bär någon gång i veckan som godis. Knäckebröd är också populärt.

Se också till att den har vatten i en vattenflaska eller skål som du byter minst en gång om dagen.

Boet

En kanin behöver ha gott om utrymme och ska helst ha möjligheten att bli utsläppt någon gång om dagen. Lägg lite halm i botten på buren så att den får det mjukt och kan gräva. Du kan också ge den en djup låda med jord eller liknande som den kan gräva i. Tänk också på att kaninen behöver ett hus eller tunnel som den kan gömma sig i.

Kaniner trivs även utomhus, antingen i en stor bur eller ett inhägnat område där den kan få motion. Där är det bra om det finns möjlighet för den att gräva i jorden men se till att den inte kan gräva sig ut och rymma.

Raser

Det finns över 50 olika raser av kaniner. Allt från små dvärgkaniner till stora belgiska jättar. En del har lång päls andra kort, en del har uppstående öron andra hängande. Dvärgväduren till exempel är en liten kanin med hängande öron som gör att den hör lite sämre än andra kaniner.