Undulat

Undulat

En undulat är både lättskött och social. Om du ägnar den lite tid, pratar med den och låter den sitta på ditt finger kan den bli väldigt tam. I det fria lever undulater i stora flockar och därför vill den helst inte vara ensam då den kan bli väldigt olycklig.

De tycker om frön

Det finns många olika sorts frön att ge sin undulat men även pellets för papegoja går bra. Man kan även ge den varierad kost genom att erbjuda grönsaker, frukt och grodda fröer.

Att smaka lite pasta, ris eller magert kött går också bra men var försiktig med sött och salt som kan göra den sjuk eller fett som kan göra den tjock.

Buren

Undulaten vill helst ha en stor bur som den kan flyga i. Inred den också med grenar från naturen som den kan både gnaga och sitta på. Den tycker också om att ha andra leksaker att bita i och klättra på. Har den sällskap behöver den ingen spegel. Se även till att den har någonstans att gömma sig bakom i buren så att den har en möjlighet att få vara ifred när den behöver det.

Hona eller hane

Den som vill veta om det är en hona eller hane kan titta på undulatens näbb. Honan har brun vaxhud över näbben och hanen har blå. Allra lättast är det att se skillnaden på de gröna undulaterna.

Så här blir den tam

För att öka chansen att få undulaten tam är det bäst att skaffa ett ungt exemplar som blivit uppfödd i hemmiljö. Där finns det människor som pysslat om ungarna och oftast är de ganska tama redan när man köper dem.

Väl hemma kan man försiktigt närma sig fågeln med sina händer. När man till slut kommit så nära att man försiktigt kan puffa på buken kommer den snart att kliva upp på fingret. Men det gäller att ha mycket tålamod så att den inte blir rädd.